Portfolio

Op deze pagina vindt u een overzicht van projecten waar Maarten aan meewerkte als muzikant, theatermaker, electronica, arrangeur of componist.

Opleidingen:

  • 2013 Master Muziektheater ArtEZ Hogeschool voor de kunsten te Arnhem
  • 2011 Bachelor Slagwerk ArtEZ Hogeschool voor de kunsten te Arnhem
  • 2007 Bachelor Informatica Informatica Communicatie Academie (ICA) Onderdeel van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)
  • 2006 Diploma Dirigent Slagwerkgroepen

West Side Story

19 - 22 November, Winterswijk, de Storm, Regisseur Jasper Korving, Dirigent Gerben Kruiselbrink, meer dan 80 spelers, 17 muzikanten.

Het Winterswijks Muziek theater presenteerde West Side Story met muziek van de hand van Leonard Bernstein. Maarten nam het slagwerk voor zijn rekening. Vanwege de keuze om het slagwerk door één persoon te laten spelen in plaats van drie mocht Maarten plaats nemen achter deze setup.

Interactive Expression

In de week van 19 oktober nam Maarten voor de derde keer deel aan blikwisseling. De eerste twee keren was hij een van de studenten maar dit keer was hij onderdeel van de workshopleiding. Michael Smith-Welch en Michael Gubbels, beiden van het Massachusetts Institute of Technology vormden samen met Maarten het team dat de workshop leidde.

Aan de workshop namen 19 studenten van verschillende opleiden deel; van sound/electrical engineering tot zang jazz&pop, van technische natuurkunde tot industrial design. Deze studenten experienteerden met ideeën en projecten die ze zelf bedachten. Door het introduceren van nieuwe concepten, sensoren en technologieën werden de studenten telkens opnieuw geïnspireerd om nieuwe experimenten te doen of dieper in hun vorige experimenten te duiken. Naast het begeleiden van de studenten gaf de workshopleiding vrij toegankelijke lezingen over hun eigen visie, werkzaamheden en ervaringen.

Maarten maakte een korte film met beelden die tijdens blikwisseling gemaakt zijn.

Superficial Supremacy

Maarten is van 8 tot 11 september te vinden bij Kira Kool's Superficial Supremacy. Hij vervangt Frans Kemna in deze voorstelling die vanwege de introductie.

We kijken verbaasd naar de ijzeren greep van de media. Al voordat wij volwassen zijn, is besloten wie we moeten worden. Gelukkig hebben we onze theatrale creativiteit nog. Met zelfgeschreven muziek willen we beeldvorming van de vrouw onderzoeken. Kom je kijken? Want wij voelen ons nogal eens genaaid…

Kira maakte de voorstelling om af te studeren aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten maar is nu te zien op het Fringe Festival. Klik hier voor meer informatie en kaarten.

I will carry you over hard times

Falk Hübner compneert I will carry you over hard times voor slagwerker met band. In samenwerking met Maarten maakt hij een compositie gebaseerd op het idee van reductie. De compositie wordt in stappen ontwikkeld met in achtneming van de mening van publiek en gepresenteerd op meerdere fora voor moderne kunst en educatie.

Kijk hier bij Falk om een gedetaillieerd beeld te krijgen van het ontwikkeltraject.

Martinus Maximus

Voor de zeventigste verjaardag van muziekvereniging st. Martinus heeft Maarten de artistieke leiding gehad over Martinus Maximus. Samen met sounddesigner Max Ligtenberg en een sterke organiserende commissie stelde hij een bijzonder programma samen waarin electronica en orkest gemixt werden.

Om het overvolle programma goed gestroomlijnd te laten lopen componeerde Maarten overgangen tussen bestaande arrangementen. De overgangen werden ontworpen te werken zoals een DJ nummers aan elkaar mixt. Daarnaast hielp hij Max bij de grote klus om bij alle nummers samples te maken. De samples werden vervolgens gebruikt door de slagwerkers electronische pads.

CHIFTalk

It's about time! Op woensdag 20 mei 2015 lanceerde de de Erasmus Universiteit Rotterdam CHIFTalk om de studie naar en productie van science fiction in Nederland te stimuleren. Maarten presenteerde hier zijn nieuwe interactieve compositie Revitalizare.

De compositie maakt gebruik van de interactive improvisation software die Maarten tijdens zijn master-onderzoek ontwikkelde. Het publiek maakt dus via de smartphone beslissingen over de elementen die de compositie vormen.

Op de avond kwamen sprekers vanuit de wetenschap maar ook de kunsten aan het woord over de toekomst. kijk hier voor meer informatie.

Lees hier een review: Audience collaboration in live performance When Maarten Zaagman took to the stage, he announced that with the help of the audience, he would demonstrate the future of musical improvisation...

[c]ode #2: Mine, Yours, Ours

Tijdens [c]ode #2 experimenteerde Maarten samen met KunstLAB en danseres Mariëlle Klein Winkel met de Myo-armband.

Maarten programmeerde tijdens de week een interface tussen de Myo-armband en muzieksoftware Ableton. Vervolgens testte hij de verschillende mogelijkheden die dit opleverde. Samen met Tom Kortbeek, Stefanie Hesseling en Mariëlle berijdde hij een presentatie voor waarin marimba, dans en hieruit gegenereerde geluiden ontstonden.

Dissus: Verdwaal mee in de Odysee

Dissus heeft de Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie.

Dissus is één van de vijf genomineerden voor de Zapp Theaterprijs! In september wordt de winnaar bekend gemaakt.

in seizoen 2014 - 2015 maakte Maarten onderdeel uit van Kwatta's Dissus: Verdwaal mee in de Odyssee.

Samen met zeven vrienden verdwaalt Dissus. Onderweg beleven ze grote avonturen. Ze ontmoeten grijpgrage graafmachines, hongerige hengelaars en Kirke, een betoverend meisje: overal loert het gevaar. En als Dissus na een lange reis dan eindelijk thuiskomt, is zijn plek ingepikt. Hij zint op wraak!

Turn up the Brass

"Turn up the Brasshet Nederlandse antwoord op de wereldberoemde Youngblood Brassband. Vette funk gecombineerd met de authentieke New Orleans groove en hip hop in een bezetting van 6 spetterende blazers en 3 energieke slagwerkers."

Naast dat Maarten deel uitmaakt van de slagwerksectie schrijft hij af en toe arrangementen voor de band zoals het aanstekelijke War van Kensington.

Radac

Trommelgroep Radac heeft tot doelstelling om diverse historische trommelstijlen bijeen te brengen. Met veel plezier werkt Maarten met Martin Geesinck, Ruud Roelofsen en Arend Jan Straten aan beheersing van de traditionele technieken en een goede presentatie ervan.

Voor meer informatie: trommelgroepRadac.nl.

versus

In de week van 23 2014 juli vond het ArtEZ DD-event plaats. Choreograaf Jens van Daele maakte een dans met de afstudeerders van de opleiding docent dans. Maarten was verantwoordelijk voor de muziek in deze voorstelling.

Maarten componeerde de muziek in samenspraak met Jens en liet zich veelal inspireren door de dansers, en het maakproces dat zij doorliepen. Ook Versus, de titel van de voorstelling was een belangrijk gegeven. Het eindresultaat was een opzwepende mix van live slagwerk, loopstations en samples. Deze precieze vorm er van werd bepaald door het verloop van de dans.

Springtide

In Maarten speelde tijdens de opening van het Rozet, de nieuwe plaats voor activiteiten op het gebied van kennis, cultuur en educatie in Arnhem. De feestelijke opening werd bijgewoond door prinses Beatrix.

Hij maakt deel uit van de showcase van Springtide. De muziek van deze voorstelling, uit handen van Jens van Daele werd eerder gemaakt door ensemble Batida uit Zwitserland. De voorstelling werd gemaakt met 6 dansers en 4 musici.

Samen met Frank van Geest, Tom Hermens en Ruud Voesten vormde hij het muzikale team voor de showcase.

Bekijk hier de raportage van de opening.

S.H.A.M.E

Aymeric Aude, danser van Introdans vroeg Maarten om het geluid te doen voor een dansfilm gebaseerd op de film Shame geregiseerd door Steve McQueen.

Voor de intro van deze dansfilm gebruikte Maarten een gedeelte uit de soundtrack en flarden van teksten uit de film. Sterker nog, alle gesproken teksten van de film zijn terug te vinden in de opbouw van stemmen in de opname.

Hieronder kunt u kijken naar het resultaat. S.H.A.M.E.

<

Interactive Music

Interactive music is een workshop die Maarten gaf in samenwerking met Ella Hueting van Creative verbindingen in opdracht van ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

Op 5 september, 2013 gaven Maarten Zaagman en Ella Heuting 2 workshops interactieve muziek. Het doel van de workshops was om nieuwe creatieve ideeën op het snijvlak van muziek en technologie te initieeren.

Ella Hueting en Maarten gaven opnieuw de workshop Interactive Music op 25 november 2013 bij Cultuur in Beeld. De conferentie, georganiseerd door het minsterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, richtte zich op de relatie tussen kunst, cultuur en samenleving in de toekomst.

Van buiten naar Binnen

Stefanie Vanavond in de : Stefanie Janssen op 27 september 2013 haar solovoorstelling van buiten naar binnen. De voorstelling maakte deel uit van de Nijmeegse Kunstnacht.

Maarten adviseerde haar voor de versterking van de zang en alle intrumenten. De uitdaging hierin was om ál het publiek, dat in een circel om het podium heen stond de zelfde geluidskwaliteit te bieden. Helderheid en verstaanbaarheid en een intieme semi-acoustische sfeer waren hierbij de focus.

De Wètering

Op 15 september 2013 brachten Spontaan toneel en KNA Zeddam De Wètering. Teksten en regie waren in handen van Joke Kok. Maarten bewerkte de muziek voor deze voorstelling en kwam door gebruik te maken van de unieke kwaliteiten van de muzikanten van drumband Zeddam tot een bijzondere bezetting met fagot, klokkenspel, marimba en 5 slagwerkers.

Interactive Improvisation

Tijdens zijn master Muziektheater onderzocht Maarten hoe een muzikale improvisatie interactief gemaakt zou kunnen zijn door het gebruik van de mobile devices in het publiek. Voor meer informatie, bekijk de presentatiewebsite Interactive Music.

Dag Muzikant!

Dag muzikant is de voorstelling waarmee Maaretn afstudeerde als master-student aan de opleiding Muziektheater. Hij liet de disciplines acteren, beweging en muziek op eigen wijze samen komen. Een echt stuk, met echte mensen en echte muziek.

'Er was eens een vrouw die hield van een muzikant. Ze gaf hem haar liefde. Alles wat ze had. Wilde het zijne daarvoor in ruil. Of althans... een beetje ervan. Maar dat kan niet. Zijn hele hart was al vergeven. Gestolen, door de muziek.'

Het eindexamen was op zondag 25 augustus om 11:15 in het Musiater te Zevenaar.

Ik werd geholpen door Nike van Essen en het swingende Turn up the Brass. Coaching, tekst en regie zijn gedaan door Caroline Almekinders.

Sounds of Absence

In juni 2013 werkte Maarten mee aan het project Sounds of Absence van componist Falk Hübner. Het project vond plaats in de Rotterdamse schouwburg tijdens Operadagen Rotterdam. Maarten voerde het werk Jukebox uit, een werk dat voort kwam uit de samen werking tussen Falk Hübner en Juan Parra Cancino.

In de performance Jukebox verzamelt een muzikant zijn instrumenten, van synthesizer tot basgitaar. Er ontstaat een sculptuur die langzaam verandert in een installatie, een heuse jukebox.

Waanzin

Waanzin was een project van slagwerkgroep Crescendo. Dolf de Kinkdelder kreeg de opdracht om een programma te componeren geinspireerd op het thema Waanzin. Daarvoor schreef hij 3 werken, Magie 1, Magie 2 en Digital Stress. De bezetting bestond uit 18 slagwerkers, 9 zangeressen van ArtEZ muziektheater, trompet, trombone, gitaar, basgitaar, viool, accordeon en electronica. Het theatrale concert werd ondermeer uitgevoerd tijdens het WMC 2013 en in de schouwburg van Arnhem.

Maarten speelde mee, zat in de artistieke commissie en maakte software waarmee de electronica bestuurd werd. Deze besturing was een gedeelte van zijn masteronderzoek, waar u hier meer kunt lezen. Tevens schreef hij de compositie Emoticon voor het waanzin jeugdconcert. Dit werk werd uitgevoerd met 50 kinderen van basischolen uit de Liemers en 50 slagwerkers.

Introdans DANSMAKEN2013

In DANSMAKEN 2013 gaf Introdans haar dansers de kans om zelf een korte voorstelling te maken. Maarten arrangeerde voor danser Aymeric Aude opnames van Bach waarmee zijn voorstelling een opbouw en lijn kreeg. Maarten maakte eigen opnames voor naadloze overgangen tussen de diverse opnames.

Desired Constellation

Desired Constellation is de titel van de interne stage van ArtEZ muziektheater 2013. Regiseur Sjaron Minailo schiep een beeld van een schijnbaar post apocalyptische samenleving en een dorst naar traditie en religie. De muziek van Bjørk werd door Zacharias Falkenberg gearrangeerd voor koor en electronica. Winfried Maczewski was koorrepetitor.

Maarten was in dit project verantwoordelijk voor de electronica. Hij gebruikte de wat hij geleerd had in de workshop Music as Material om de electronica fysiek te besturen met de gongs het altaar. Verder maakte hij het arrangement voor het lied All is full of love, gezongen door Elena Vink.

Music as Material

In oktober 2012 nam Maarten deel aan de workshop Music as Material georganiseerd door . In deze workshop door Eric Rosenbaum van het werd aan door select gezelschap van studenten van diverse universiteiten en het ArtEZ hogeschool voor de kunsten gezocht naar nieuwe ontwikkelingen op het snijvlak tussen technologie en kunst.

Maarten schreef over de workshop een uigebrijde testimonial. Hieronder nog een filmpje over een van de prototypes die Maarten maakte in samenwerking met Mirjam van Dijk.

IJzerZaag

Maarten en Annemieke IJzerman vormden het duo IJzerZaag. Het duo gaf concerten met harp en slagwerk. Het ensemble maakte originele muziek voor het duo maar maakten ook eigen bewerkingen. Ook componeerde Maarten Flamma voor harp en marimba.

Hieronder een opname van Chanson dans la Nuit van Carlos Salzedo (1 december 2012).

Slapstick

Slapstick is de nieuwste show van Shuffle percussion. De spetterende show, gemaakt onder leiding van John Sonderen ging op 6 oktober 2012 in première. Voor de show werd muziek gecomponeerd door Dolf de Kinkelder, Mathijs van Driel, John Sonderen en Maarten.

Maarten componeerde 4 werken voor de voorstelling waaronder Prozac voor bodypercussion en Octopussy, dubstep voor octodrums, saxofoon, basgitaar, slagwerkgroep en electronica.

Musical: HAIR

Maarten verleende zijn medewerking aan HAIR uitgevoerd door MPG. Hij maakte deel uit van de band en deed hierin percussie en vibrafoon(zowel van blad als geïmproviseerd).

Tsaar Saltaan

Maarten maakte jeugdtheater bij Theatergroep Kwatta. Hij speelde slagwerk(marimba en percussie) in de reprise van Tsaar Saltaan, Poesjkin over een verloren gewaande zoon. Van het sprookje werd een bewerking gemaakt door Wannie de Wijn die samen met muziek gecomponeerd door Dolf de Kinkelder een prachtige jeugdtheatervoorstelling opleverde.

Met de deur in huis vallen

Framoja maakte haar eerste voorstelling in 2010. John Sonderen, Frans Kemna en Maarten Zaagman richtten de groep op om het theater in te gaan en maakten Met de deur in huis vallen. In deze voorstelling waarmee de drie Percussiasten op de planken stonden zat vol humor, interactie en technische hoogstandjes maar vooral vol met slagwerkspektakel.

Naast eigen voorstellingen maakt Framoja ook voorstellingen op maat zoals hieronder voor een middelbare school.

Zaagman zaagt af

Met de voorstelling Zaagman zaagt af behaalde maarten zijn bachelor slagwerk aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Het programma van het examen was als volgt:

  • Rebonds A - Xenakis
  • Goldrush - Jacob ter Veldhuis
  • Mourning Dove Sonnet - Christopher Deane
  • Petrouchka - Stravinski
  • Clair de Lune - Debussy - arr. Maarten Zaagman

Slagroom

Slagroom is de titel van de eerste productie van Shuffle Percussion. In de voorstelling speelde Maarten Marimba Spiritual.

Music hole

Tijdens zijn conservatoriumstudie deed Maarten een bijzondere educatieve stage. Hij nam deel aan het project Musichole. In deze voorstelling toverde Wannie de Wijn de muziek van het album Music Hole van Camille om tot een prachtige muziektheater voorstelling.

In dit project hielp Maarten de muziektheaterstudenten met het instuderen van de ritmes en maakte hij arrangementen voor enkele koorpassages.

Under Percussion

Op 26 juni 2010 organiseerden KNA Zeddam en DES Doetinchem. Hierin brachten zij een combinatie van theatrale stukken en onvervalste slagwerkmuziek. Maarten was muzikaal verantwoordelijk voor de voorstelling. De regie was in handen van Deborah ten Holte.

7 bruiden voor slauerhoff

De eerste productie waar Maarten in aanraking kwam met muziektheater was de voorstelling 7 bruiden voor Slauerhoff. Dit was het interne stageproject van de ArtEZ muziektheater afdeling In deze voorstelling speelde Maarten slagwerk. Het ensemble stond onder leiding van Rob Vermeulen en de muziek was van de hand van Harke Jan van der Meulen. Voor meer informatie en een impressie bekijk de beelden hier onder.